Akcja Lublin   wejdź na czatarchiwum

FireBoard
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
O:Propozycje dla nazw ulic (1 wejść) (1) Gość
W dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: O:Propozycje dla nazw ulic
s_white (Użytkownik)
Gold Boarder
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
O:Propozycje dla nazw ulic 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 4  
Bardzo fajny pomysł ... ja bardzo chętny do współpracy jestem ... tylko jak się tą pracą podzielić ? i jak ona ma wyglądać ?
Super sprawa
A może mamy tylko podawać nazwy ulic i lekkie wyjaśnienia ? hmm ?
Jak to sobie Pan wyobraża ?
Coś ucichło ostatnio na forum ...

Zgłoś moderatorowi   Zaloguj się Zaloguj się  

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
patriotazlublina (Użytkownik)
Platinum Boarder
O:Propozycje dla nazw ulic 1 Rok, 5 mies. temu Oklaski: 13  
Moja propozycja dotycząca nazwy ulicy to: ALEXANDRA FLEMINGA - wprawdzie był szkotem
i nic wspólnego z Lublinem nie ma, ale:

Alexander Fleming - lekarz ocalił ludzkość - wynalazł skuteczny lek w leczeniu zakażeń -
PENICYLINĘ (1942 r.) - nikt nie doceniał jej znaczenia do czasu wybuchu II Wojny Światowej - to właśnie wtedy penicylina była zbawieniem dla człowieka!!! - trzy lata później otrzymał Nagrodę Nobla (1945 r.)...

Do dzisiaj żadna z Lubelskich ulic nie doczekała się nazwy tak znakomitego patrona...
+++
Proponuję nazwanie drogi serwisowej łączącej Dolną 3-go Maja z Wodopojną (obecnie
na etapie projektowania, kiedy jej budowa nie wiem? ) ze względu na bardzo bliskie sąsiedztwo szpitali i planowanego wkrótce Lubelskiego Centrum Urazowego (również
w fazie projektu budowlanego)...
Wzdłuż tej ulicy (i rzeki Czechówki) ma powstać ogromny parking i lądowisko dla śmigłowców dla w/w Centrum Urazowego budowanego jako jedyne (!!!) we wschodniej
części Polski!!!

A. Fleming może też być patronem ulicy np. przy Kampusie Akademii Medycznej, ale nie jestem pewien, czy w tej okolicy "nowa" droga (i dokąd ma prowadzić? ) powstanie...
+++
Czy aprobujecie moją propozycję?

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
fallen12 (Użytkownik)
Junior Boarder
O:Propozycje dla nazw ulic 1 Rok, 3 mies. temu Oklaski: 2  
Pomysł z bankiem ulic uważam za świetny, czytałem również artykuł radnego Gawryszczaka, i tym chętniej podzielę się z Wami moją propozycją:

Otóż jako, że uprawiam pewną niszową dyscyplinę sportową jaką jest brydż sportowy,
chciałbym zaproponować ul. Andrzeja Macieszczaka

Andrzej Macieszczak był wielokrotnym reprezentantem Polski w brydżu sportowym, pozwolę sobie przytoczyć jego sylwetkę zamieszczoną w albumie wydanym z okazji jubileuszu 50-lecia Polskiego Związku Brydża Sportowego:

Andrzej Macieszczak
urodzony w Lublinie 18 stycznia 1942 r.,
zmarł 21 kwietnia 1986 r.
dziennikarz i publicysta brydżowy

Najważniejsze osiągnięcia:
Olimpiada brydżowa 4. w 1976r.
Mistrzostwa Świata Teamów 1. w 1978 r.
Drużynowe Mistrzostwa Europy 3. w 1973 r.
Puchar Europy w sezonie 1979/80

Drużynowe Mistrzostwa Polski : 1973, 1975, 1977, 1978, 1978/79

Niezwykle utalentowany, chyba najszybciej grający w Polsce zawodnik, ale ta szybkość wcale nie obniżała jakości jego gry, wynikała bowiem z niewiarygodnie błyskawicznej i niezwykle trafnej analizy rozdania. Był nie tylko wybitnym sportowcem, ale również niezwykle uczynnym kolegą, na którego pomoc mógł liczyć każdy, kto akurat jej potrzebował. Ten genialny brydżysta chętnie dzielił się swoimi doświadczeniami z innymi, a robił to tak bezpretensjonalnie, że różnica wielu klas jakby zacierała się. Po prostu w całej jego postawie, stosunku do ludzi dominowała życzliwość. Swoją bogatą brydżową wiedzę prezentował na łamach prasy brydżowej i w licznych książkach.

Myślę, że kandydatura jak najbardziej poprawna, chociaż wolałbym aby tacy ludzie wciąż byli obecni wśród nas...

Ostatnio zmieniany: 2009/05/12 17:08 Przez fallen12.
ps25 (Użytkownik)
Junior Boarder
O:Propozycje dla nazw ulic 1 Rok, 3 mies. temu Oklaski: 2  
Moja propozycja:

Ziemowit Jacek Pietraś

Uznany na całym świecie lubelski politolog. Związany całe życie z UMCS-em. Z całą pewnością zasługuje na takie uhonorowanie.

Krótki opis dokonań
http://www.pan-ol.lublin.pl/biul_10/art_1020.htm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemowit_Jacek_Pietra%C5%9B

ps25 (Użytkownik)
Junior Boarder
O:Propozycje dla nazw ulic 1 Rok, 2 mies. temu Oklaski: 2  
Będzie ulica Jacka Kuronia w Lublinie.

http://www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-73127.html

Hmm...nie wiem co to za ulica konkretnie, ale opis nie brzmi zbyt zachęcająco.

j23 (Użytkownik)
Junior Boarder
O:Propozycje dla nazw ulic 8 mies., 4 tygodni(e) temu Oklaski: 1  
Nie liczę, co prawda, że mój głos odniesie jakikolwiek skutek, ale z obywatelskiego obowiązku donoszę, że pada koncepcja tematycznego usystematyzowania nazw nowych ulic w powiązaniu z terenem dzielnic, na których występują.
W najnowszym projekcie uchwały, który będzie poddany pod głosowanie na najbliższej sesji RM (17.12) proponuje się nadanie "ptasich" nazw ulicom położonym po przeciwnej stronie miasta (Węglin), niż dotychczas występują (Bronowice, Kośminek) .

Do góry Odpowiedz
Polska wersja: Polskie Centrum Joomla!